Solné doly Wieliczka v Polsku by vám neměly uniknout

U nás je krásně, ale měli bychom objevovat i jiná zajímavá místa. A jedno takové velmi pěkné místo mají i naši sousedi v Polsku. Pojďte se podívat, jak se těžila sůl.

Prohlídka solných dolů začíná

Solné doly ve Wieliczce vznikly díky těžbě soli a jde o velmi rozsáhlý a krásný komplex chodeb, který si můžete prohlédnout pouze s průvodkyní. Základním okruhem je dvou a půl hodinová prohlídka, která začíná velkým množstvím schodů, avšak pokud se necítíte na to, abyste zdolali 380 schodů, můžete použít výtah. Uvnitř dolů na vás čekají krásné sochy a reliéfy, které jsou samozřejmě vytesány ze soli.

Kromě toho můžete obdivovat původní těžební komory, kde jsou také stroje a zařízení, které se k těžbě používaly. A jako dominantu můžeme označit podzemní kapli, která je velká a opravdovým skvostem, kde najdeme i obraz Poslední večeře. Kromě toho můžete spatřit i jezírka. A na konci prohlídky se svezete výtahem všichni. Avšak jde o maličký výtah, takže pojedete tělo na tělo s ostatními lidmi.

Pokud plánujete solné doly navštívit, nemusíte být vybaveni teplým oblečením, protože je zde okolo třinácti stupňů. Kromě toho, až budete uvnitř dolu, tak zhluboka dýchejte, protože je to zdravé, dokonce v jednom patře dolu se nachází sanatorium.

Kdy mohu solné doly navštívit?

Solné doly Wieliczka jsou otevřeny poměrně dlouho. Pokud si vyberete termín od prvního května do konce října, tak budou otevřeny od půl osmé do půl osmé, což je velmi příjemné. A dalším obdobím je termín od listopadu do března, kdy je otevírací doba trochu zkrácená.

Ráno můžete přijít na osm a oni tam budou do pěti do večera. Avšak mají i nějaké výjimky, jako jsou státní svátky a podobně, ale tyto dny najdete na oficiálních stránkách solných dolů. A pokud si plánujete udělat si tam zájezd, že vezmete celé příbuzenstvo a známé a bude vás velké množství, je lepší se předem domluvit, buďto pomocí emailu anebo telefonicky.

Kolik za solné doly zaplatím?

Vstupné je odlišné, zda chcete mít výklad v polštině anebo raději svůj rodný jazyk. Samozřejmě, že pokud chcete jiný jazyk, než je polština, tak je vstup o něco dražší. Na solné doly ve Wieliczce jsou tři kategorie. První je základní, za které ve svém jazyce zaplatíte 68 zlotých, potom je zlevněné, které je určeno pro děti, studenty či důchodce a i s překladem stojí 54 zlotých a poslední je rodinné vstupné, což znamená dva dospělí a dvě děti do sedmnácti let a tato varianta stojí 190 zlotých.

Co pěkného je v okolí?

Pokud si z toho chcete udělat celodenní výlet, klidně můžete. Solné doly se nacházejí velmi blízko od známého města Krakow, které je velmi pěkné a zajímavé. Zde si můžete udělat procházku městem anebo se také občerstvit. A nedaleko je i koncentrační tábor Březinka. Bohužel to není nic veselého, ale člověk si aspoň uvědomí své hodnoty a jsou lidé, kteří se o tématiku světových válek zajímají a chtějí i tato místa navštívit.

Solné doly Wieliczka jsou velmi krásné a opravdu to stojí za to je navštívit.

« (Previous Post)


Comments are Closed

© 2024: MeziPristani.cz | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress