Dovolená na Kypru nadchne i ty nejnáročnější turisty

Kypr patří k těm ostrovům, které mají dlouhodobou historii jako turistická destinace a má co svým návštěvníkům nabídnout. Nachází se zde dlouhé pláže, úžasné scenérie a jedinečné klima. Kromě pláží a moře nabízí Kypr svým turistům i historické památky a města. Patří mezi excelentní turistické destinace.

Kypr = Afroditin ostrov

Ostrovu Kypr se říká Afroditin ostrov, což doslova znamená, že se jedná o ostrov lásky. Jde o třetí největší ostrov, ležící ve Středozemním moři. Patří k oblastem, které se neobejdou bez přítomnosti vojenských mírových sil OSN. Tento fakt je způsoben napjatými vztahy, které panují mezi řeckým jihem a tureckým severem. I přes řecko-tureckou nevraživost patří Kypr k bezpečným a hojně vyhledávaným oblastem pro trávení dovolené.

Pokud bychom se striktně řídili geografickou polohou Kypru, zjistíme, že leží v Asii. Ovšem je pevně spjat s Evropou. Spojení Kypru s Evropou nacházíme především v kyperské kultuře a tradicích. Důkazem pevného pouta je i vstup této země do Evropské unie.

Nachází se zde dlouhé pláže, úžasné scenérie a jedinečné klima. kromě pláží a moře nabízí Kypr svým turistům i historické památky města. Patří mezi excelentní turistické destinace. Užijte si dovolenou u moře na Kypru. Svou krásou vás nadchne a rozhodně nezklame.

Základní informace o Kypru

Kypr se nachází na blízkém východě v Jihovýchodní Asii. Jedná se o ostrov ležící ve Středozemním moři jižně od Turecka. Rozloha činní 10 000 km2 a sousedí se dvěma suverénními vojenskými základnami náležícími Spojenému království. Těmito základnami je Dhekelia s níž má Kypr hranici dlouhou 103 kilometrů. A druhou základnou je Akrotiri, délka hranice činí 47, 7 kilometrů.

I přesto, že je Kypr samostatným ostrovem, nacházejí se na něm dvě samostatné republiky. Na Řeckou a Tureckou republiku rozděluje ostrov Kypr Zelená neboli také Attilova linie. Severní část je Severokyperskou tureckou republikou, kterou spravují Turci. Jižní část Kyperské republiky je mezinárodně uznávaná a je členem Evropské unie. Jižní část Kyperské republiky drží suverenitu skoro nad celým ostrovem.

Hlavním městem Kypru je Niklósie. Úředním jazykem je řečtina a turečtina. Ovšem domluvíte se i anglicky. Na Kypru převažuje zejména pravoslavné a muslimské náboženství.

Podnebí a klima na Kypru

Nejvhodnější dobou pro strávení Kypr dovolené je v rozmezí dubna až října. V tuto dobu zde svítí slunce průměrně 11 hodin denně. Suché a horké léto trvá od června do září. Nejtepleji je na Kypru v červenci a srpnu, kdy teplota vzduchu dosahuje 40°C-45°C. Moře má teplotu okolo 28 °C. Noční teploty neklesnou pod 20°C.

Chcete-li Kypr navštívit kvůli historickým památkám, tak je nejvhodnějším obdobím z hlediska počasí květen, začátek června, září a října. Na jaře se teplota pohybuje kolem 12-20°C a moře má teplotu 22°C. Na podzim fouká příjemný vánek a mořská voda má teplotu 25 °C.

Zajímavosti, historie a historické památky na Kypru

Na Kypru můžete navštívit archeologická naleziště, která jsou zapsaná na seznamu UNESCO. Oblast Pafos byla obydlená již od neolitu a stala se centrem kultu Afrodité. Již ve 12. století před naším letopočtem zde byl vybudován Afroditin chrám, který můžete navštívit. Oblast Choirokoita je nejdůležitější prehistorické naleziště ve východním Středomoří. Právě toto naleziště poskytlo nejcennější informace v oblasti evoluce člověka.

Malované kostely v Troodos jsou jedním z největších seskupení původních kostelů a klášterů Byzantské říše. Najdete zde nejen malebné venkovské kostelíky, ale také velké kláštery. Kostelíky i kláštery jsou bohatě zdobené a zaujmou Vás svou nádherou a okázalostí. Troodos je místem, které bychom si o Kypr dovolené neměli nechat ujít.

Mezi nejvyhledávanější místa na Kypru patří Agia Napa a Larnaka. Agia Napa se kromě velice krásných písčitých pláží a průzračného moře může pochlubit i klášterem z benátského období. Naleznete zde i kostel z 8. století. Lidem, kteří dávají přednost spíše současným lákadlům je tady Mořské muzeum, ve kterém si můžete prohlédnout současné i minulé obyvatele tamních moří.

V Larnace si můžete udělat krásné vycházky po místních promenádách. Určitě nezapomeňte při své procházce zabloudit do nějaké místní kavárny nebo taverny. Za návštěvu stojí i městská pevnost ze 17. století. V této pevnosti se rovněž nachází Muzeum Středověku. Kypr nabízí mnoho možností, jak strávit dovolenou.


Comments are Closed

© 2024: MeziPristani.cz | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress