Češi aneb Paštikáři na cestách

Někteří z nás rádi cestujeme, abychom poznali nové země, avšak ne všichni si mohou dovolit stejnou dovolenou. A mnoho lidí je omezeno svými finančními hodnotami a podle toho také vypadá jejich dovolená.

Proč cizinci o Češích mluví jako o paštikářích?

O tom, že jsou Češi paštikáři, se mluví, právě proto, že mnoho lidí, když si balí věci na dovolenou, tak vymezí i jednu tašku na jídlo, protože v mnoha zemích je poměrně dráž než u nás, tak aby veškeré své úspory neutratili za potravu. A vzhledem k tomu, že paštika patří k potravinám, které tak rychle nepodléhají zkáze, si jej Češi nosí na své výlety, a odtud také název „paštikáři.“

V čem spočívají výhody paštikáře?

Kromě toho, že člověk, který si veze vlastní jídlo, za potraviny něco ušetří, tak je zde i jiná výhoda. A to taková, že pokud jedete do cizí země, nikdy nevíte, na jakou stravu jsou zvyklí zde. A ne vždy se mohou vaše chuťové buňky přizpůsobit cizím jídlům, a tak může nastat situace, že se moc dobře nenajíte a ještě rádi budete vzpomínat na české paštiky. Samozřejmě, že i v cizině jsou supermarkety a jiné obchody, kde nakoupíte ne-li stejné, tak aspoň podobné potraviny jako u nás, ale může se stát, že od těchto obchodů budete poměrně daleko a podobně. (Jediná nevýhoda může být to, že se některé potraviny zkazí a pak nezbývá nic jiného, než je vyhodit, což je škoda, když už jsme za ně zaplatili, takže bychom měli pamatovat na to, že vždy nemusíme mít v ubytování ledničku a podobně.)

Paštikář lichotka či výsměšek?

Je jasné, že záleží na okolnosti, protože jestli by se některý cizinec dostal do situace uvedené v odstavci předtím, tak by určitě myslel na to, že Čech je vychytralý a připravený na všechny situace. Bohužel se častěji stává, že se nám tak cizinci vysmívají, že si vozíme své jídlo, že nemáme ani na to si pořídit základní potraviny a podobně, což někdy může být pravda, ale rozhodně se těmito výsměchy nemůžeme nechat urazit, protože jádro toho kvete také z toho, že oni potřebují, abychom u nich utratili nějaké peníze, aby si ani na tom něco vydělali, takže nás chtějí trochu popudit, abychom jsme si kupovali jejich výrobky.

Není paštikář jako paštikář?

Také mezi lidmi, kteří si vozí své vlastní jídlo, najdeme jisté rozdíly. Někteří celou dovolenou jí své zásoby, ale pak existují i takoví, kteří si třeba vezou vlastní jídlo, avšak jsou zvědaví i na cizí potraviny a tak si třeba jeden či dva nebo více dní zajdou na nějaké z typických jídel dané země. Přece jenom, když už ujedou takovou dálku, tak by byl hřích nepoznat kulturu dané země ve všech stránkách.

Nestyďte se za to, že si nosíte vlastní jídlo, někdy je to výhodou.


Comments are Closed

© 2024: MeziPristani.cz | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress